Marga Radu Costin

profileimage

Antrenor de triathlon Level 2 ITU ( International Triathlon Union), absolvent al Facultatii de Educatie Fizica si Sport in cadrul Universitatii Ovidius Constanta, licentiat in kinetoterapie si motricitate speciala, instructor in fitness si bodybuilding IFBB (International Federation of Bodybuilding) si specialist in tehnici de masaj si reflexoterapie… cam asa arata portretul unui triathlonist cu multa munca in spate si experiente de neuitat.

Radu Costin Marga a inceput sa cocheteze cu triathlonul in anul 2009, cand a participat la Triathlon Challenge Mamaia. Curiozitatea si promovarea acestui concurs l-au determinat sa creeze o echipa la stafeta, pentru proba de ciclism, cu numele Sport4Fun. La finalul concursului, s-a clasat pe locul al doilea la general, la sprint dupa echipa Tyr.

In perioada 2010 – 2016, a obtinut 14 locuri pe podium intr-un numar de peste 20 de competitii de nivel national, regional si international (Triathlon Challenge, NoStress Triathlon Olimp, Pegas Triathlon Buftea, Delta Rowmania Triathlon, Aqua Challenge, Transfier).

Restul competitiilor l-au regasit de asemenea in fruntea clasamentului, intre primii 7 clasati. A abordat toate variantele de triathlon: proba sprint, olimpic, iron man, fara asfalt, dar si competitii de natatie, maraton, semimaraton (montan si sosea) si bicicleta (montan si sosea). In anul 2012, a participat la Iron Man Oradea, unde a obtinut locul 4 la general, terminand competitia intr-un timp de 12:06:43 h.

Radu marturiseste ca la inceput se antrena fara vreun program prestabilit, dar astazi este capabil sa-si creeze propriul program de antrenament. Din 2009, durata medie pe zi de antrenament a crescut de la 45 minute la 180 minute, iar recuperarea este si mai rapida. In timpul antrenamentelor, isi asculta pasii, respiratia, vibratiile, iar ritmul sau se transforma in propria melodie.

Pe langa periodizarea antrenamentului, nutritia si medicatia reprezinta doi piloni foarte importanti, care fac parte din programul sau obisnuit.

„Orice triathlonist devine o data cu timpul un fin cunoscator al nutrientilor necesari, fara de care nu ne-am putea recupera dupa un antrenament sau nu am mai avea un randament optim in vederea cresterii performantei” - Radu Costin Marga

Nu are un anumit ritual inainte de a participa la o anumita cursa, insa cu 10 minute inainte isi face un antrenament mental in care vizualizeaza rapid etapele competitiei pana la linia de finish. Totodata, incearca sa se familiarizeze cu mediul (apa, vantul, temperatura, specificul zonei de start) si se relaxeaza vorbind cu cei cunoscuti.

Cea mai frumoasa amintire o are impreuna cu prietenul sau Ionut Ancau, atunci cand a trecut linia de sosire la Ironman Oradea in 2012. Dupa o cursa de genul acesta, timpul de refacere pasiva este de cel putin 24 de ore, dupa care refacerea devine activa, printr-un rulaj pe bicicleta sau o alergare usoara.

In triathlon, Radu gaseste inspiratie de la orice om implicat in acest sport, dar mai ales de la sportivii amatori care sunt intr-o formare continua de perfectionare.

Sa-i uram mult succes antrenorului nostru si cat mai multe premii castigate la triathlon!