Triatlonul

Inoata, pedaleaza si alearga in aceeasi zi!

Inoata, pana cand simti ca mainile iti cedeaza, iar muschii picioarelor lucreaza la intensitate maxima. Pedaleaza, pana cand ghidonul bicicletei pare ca nu te mai ajuta, iar tricoul iti este ud leoarca. Alearga, pana cand ai impresia ca o sa lesini, chiar daca mai ai foarte putin pana la Finish. Sari in sus de bucurie, pentru ca te numeri printre putinii care au reusit sa termine una dintre cele mai grele curse sportive inventate vreodata: triatlonul.

Inot, ciclism si alergare – trei probe de foc, care au loc fara intrerupere, fiind tot timpul cronometrate. Triatlonul este un sport exigent, adresat atat adultilor, cat si copiilor, ce necesita un efort cursiv si stapanirea unor tehnici specifice pentru a atinge performante ridicate. Compus din cele trei discipline sportive cu o lunga istorie in lumea occidentala, triatlonul a ajuns sa fie unul dintre cele mai apreciate sporturi datorita beneficiilor multiple, dar si a motivatiei si rezistentei indelungate de care da dovada un triatlonist.

Ne intoarcem in trecut si aflam ca in anul 1920, exista „La Course des Débrouillards”, un concurs pentru meseriasi in care concurentii mergeau pe bicicleta, alergau pe un traseu cu obstacole si la final se aruncau in Sena; proba de inot fiind ultima. Forma moderna a triatlonului a aparut in 1974, primul concurs fiind organizat de San Diego Track Club, California. Cei 46 de concurenti au alergat 10 km, pedalat 8 km si au inotat 500 m.

In 1989, a fost fondata Uniunea Internationala de Triatlon (ITU), iar in acelasi an, aceasta a organizat la Avignon in Franta, primul Campionat Mondial de Triatlon. Atunci, a fost stabilita si distanta oficiala pentru triatlon: inot 1,5 km, ciclism 40 km si alergare 10 km. In 1991, ITU a lansat primul sezon de circuit al Cupei Mondiale, fiind organizate douasprezece curse in noua tari. Numarul acestora a crescut in fiecare an, odata cu popularitatea castigata de catre acest sport.

„ Natatia, ciclismul si atletismul formeaza copilul ca fiinta tridimensionala, iar triatlonul completeaza cu o a patra dimensiune mai profunda, a caracterului!” - Radu Costin Marga, antrenor Trident Triathlon Team

Triatlonul a debutat la Jocurile Olimpice de Vara din Sidney 2000 cu distantele la inot 1,5 km, ciclism 40 km si alergare 10 km. In prezent, exista peste 120 de federatii nationale afiliate ITU.

In Romania, prima competitie de triatlon a fost organizata la lacul Reci, judetul Covasna. Primii triatlonisti au fost: Eduard Asistelean, Abraham Robert, Ballo Zoltan, Ilkei Ferenc, Szöcs Imre, Stakics Jozsef si Dorin Vieru.

Odata cu raspandirea acestui sport si cresterea numarului de competitii, dar si a persoanelor participante, au aparut diferite curse de triatlon, adaptate anotimpului sau a zonei de relief dintr-o anumita zona. In tabelul de mai jos, poti observa cele mai cunoscute competitii de triatlon si distantele care trebuie parcurse pentru fiecare proba in parte.

Tipuri de triatlon Natatie Ciclism Alergare
Olimpic 1.5km 40km 10km
Sprint 750m 20km 5km
Off-road 1.5km 30km 11km
Half Ironman 1.9km 90km 21km
Ironman 3.8km 180km 42.2km

 
Stiai ca?

Beneficiile acestui sport sunt enorme, mai ales in contextul actual in care sedentarismul asociat cu mancarea nesanatoasa se regasesc in meniul zilnic al majoritatii persoanelor. Sutele de ore de antrenament se transforma in optimism la cote maxime, mai multa incredere in tine si un stil de viata sanatos pentru un trup armonios.

Totodata, imbunatatirea metabolismului (slabire si tonifiere), intarirea sistemului cardiovascular, dar si reducerea stresului de zi cu zi se numara printre principalele beneficii ale acestui sport. Unele persoane participa pentru ca le place atmosfera de concurs, altii vor sa slabeasca sau sa-si imbunatateasca starea de spirit, iar altii simt nevoia de un pic mai multa adrenalina, ceva nou care sa-i tina motivati. Indiferent de motivul ales, triatlonistii sustin ca aceasta competitie nu te transforma intr-un alt om, ci te ajuta sa te redescoperi: Inaintea performantei sportive sta dezvoltarea personala, care te motiveaza sa-ti duci cursa pana la capat.

In plus, inveti sa-ti dozezi efortul in mod rational pentru fiecare proba in parte, iti intaresti pshicul si ajungi sa-ti cunosti limitele. Daca iti doresti cu adevarat sa simti spiritul unei adevarate curse,  antreneaza-te pentru triatlon si obtine respectul si aprecierea celor din jur.

Un boost de incredere si sport este benefic atat pentru cei mici, cat si pentru cei mari!